Livslängd och underhåll av stansformar

Livslängd och underhåll av stämplingsformar: nyckelfaktorer och praktiska strategier

Inom stämplingsområdet påverkas formens underhållscykel ofta av tillväxten av grader från stansning. Därför, genom att observera stansningsprocessen och ställa in rimligt stansavstånd, kan vi göra en preliminär bedömning av formens livslängd. När stansformen innehåller vassa hörn kommer genereringen av grader att accelerera på grund av risken för knivbrott. För att lösa detta problem är en effektiv metod att göra de skarpa hörnen mer trubbiga.
        Valet av formmaterial är också en viktig faktor som påverkar livslängden. Från SKS till SKD, till pulver höghastighetsstål och hårdmetall, med materialbyte, visar formens förväntade livslängd en gradvis ökningstrend. Även om samma material används har formens ytjämnhet en betydande inverkan på den förväntade livslängden. Bättre ytjämnhet kan förlänga livslängden, samtidigt som olika smörjförhållanden också kan leda till skillnader. Dessutom, om den fallande metoden för avfallsmaterial nära spånackumuleringstillståndet'det kommer att ha en negativ inverkan på formens förväntade livslängd. Formramens styrning och avlastningsplattans styrning (sekundär styrning) kommer också att påverka formens styvhet och dynamiska noggrannhet.
När vi utvärderar livslängden för en form måste vi ta hänsyn till både underhållslivslängd (slipcykel) och total livslängd. Den totala livslängden ackumuleras vanligtvis från flera underhållslivslängder. Men för vissa strukturella formar är det inte enkelt att bestämma den totala livslängden. Till exempel kommer den totala formtjockleken att minska efter varje slipning, vilket gör det enkelt att bestämma dess totala livslängd. Däremot är formar av insatstyp mer komplexa. De kan förlänga sin livslängd genom att slipa om och justera skärdelen. När livslängden går ut behöver endast insatsdelen bytas ut. På samma sätt, när sekundärstyrningen och andra komponenter slits ut, behöver endast de slitna delarna bytas ut.
      Därför, i detta fall, kräver bestämning av den totala livslängden mer noggrann observation, särskilt med uppmärksamhet på lossningen av insatshålet och deformationen av plattan.
För formar som kräver längre livslängd kan tjockare plåtar och härdningsbehandlingar användas. För formar med krav på kort livslängd kan tunnare härdningsplåtar eller installationsinsatser på ohärdade plåtar väljas. Valet av sekundärt styrsystem kan också justeras utifrån livslängdskraven: styrbussningar kan användas för krav på lång livslängd, medan hålen på plattan direkt kan användas som styrstolpar för mindre produktionsvolymer.
        Det finns många typer av formar, som är lämpliga för olika scenarier som småskalig produktion eller massproduktion. Att säkerställa formkvalitet och lämplig livslängd är en utmanande uppgift, särskilt för formar som produceras i små kvantiteter, som är svårare att tillverka på grund av begränsade produktionskostnader.
Sammanfattningsvis, genom att ta hänsyn till faktorer som gradtillväxt, materialval, ytjämnhet, smörjförhållanden, matningsmetoder för avfallsmaterial och styrsystem, kan vi mer effektivt förutsäga och förlänga livslängden på stansformar. Dessa praktiska strategier hjälper oss att optimera underhålls- och användningskostnaderna för formarna samtidigt som vi säkerställer produktionskvaliteten.

Letar du efter den bästa partnern för ditt nästa bygge?